DTWISE at the European Utility Week 2018

Know How

Παναγούλας: Με ποιά “εργαλεία” ορθολογικής ενεργειακής διαχείρισης κάνουμε τις επιχειρήσεις βιώσιμες και ανταγωνιστικές

Κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων συνιστά η ορθολογική ενεργειακή διαχείριση, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με μείωση του κόστους και ταυτόχρονη αύξηση της αποδοτικότητας, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DTWISE Αθανάσιος Παναγούλας, σε συνέντευξη που έδωσε στο energypress. 

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως “Στην εποχή του Industry 4.0 αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για  ανάλυση των δεδομένων λειτουργίας, ώστε να έχουμε πολύτιμες πληροφορίες και επομένως τις δυνατότητες να ανασχεδιάσουμε ακόμα και μια γραμμή παραγωγής ή τα logistics μας και να αποκτήσουμε το κρίσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα”.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα λύσεων της DTWISE έρχονται να αποδείξουν τα παραπάνω, σηματοδοτώντας την αλλαγή εποχής στη διαχείριση δεδομένων. 

Αναλυτικότερα ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: 

Πείτε μας δύο λόγια για το αντικείμενο της εταιρείας σας.

Η DTWISE δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια στην ανάπτυξη εξελιγμένων εφαρμογών Βig Data Analytics και Industry 4.0 που διευκολύνουν την ενεργειακή απόδοση, την  πολυεπίπεδη παρακολούθηση λειτουργίας, τον αυτοματισμό, την διασυνδεσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος που το 2020 θα φτάσει σε τζίρο τα 45 δις δολάρια σε παγκόσμια κλίμακα. 

Τα επόμενα χρόνια κάθε επιχείρηση που επιδιώκει τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της και τη βιωσιμότητά της, θα πρέπει να υιοθετήσει τέτοιου είδους υπηρεσίες, πρακτικές και τεχνογνωσίες, που μπορούν να επιτύχουν τεράστια οφέλη και για τους μετόχους της αλλά και για το περιβάλλον.

Τι εννοούμε όταν λέμε «Data Management», «διασυνδεσιμότητα» και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»;

Η ορθολογική ενεργειακή διαχείριση αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ειδικά όταν συνδυάζεται με μείωση του κόστους και ταυτόχρονη αύξηση της αποδοτικότητας. Για να συμβεί αυτό πρέπει να αντληθούν και να αναλυθούν δεδομένα από διαφόρων ειδών συσκευές, αισθητήρες και μετρητές, να μεταφορτωθούν στο cloud και να επεξεργασθούν σε πραγματικό χρόνο. Μετά να ακολουθήσει ένα πλήθος διαδραστικών ενεργειών μέσω machine learning εργαλείων με τρόπο που να δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη, όχι μόνο να παρακολουθεί τις συνολικές επιδόσεις των εγκαταστάσεων και των εξοπλισμών του, αλλά να έχει τον απόλυτο έλεγχο, ακόμα και από το κινητό του. 

Αυτές οι λύσεις είναι πλήρως επεκτάσιμες και σε πολλές άλλες λειτουργίες, πέρα από την κατανάλωση ενέργειας. Στην εποχή του Industry 4.0 αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για  ανάλυση των δεδομένων λειτουργίας, ώστε να έχουμε πολύτιμες πληροφορίες και επομένως τις δυνατότητες να ανασχεδιάσουμε ακόμα και μια γραμμή παραγωγής ή τα logistics μας και να αποκτήσουμε το κρίσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Οι  λύσεις της DTWISE ουσιαστικά σηματοδοτούν την αλλαγή εποχής στη διαχείριση δεδομένων. Τα ως σήμερα κατακερματισμένα συστήματα εποπτείας και ελέγχου δεν διέθεταν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης όλων των στοιχείων και των KPIs σε μια κοινή εφαρμογή. Με τις λύσεις μας πλέον, όλα τα επί μέρους συστήματα επικοινωνούν μεταξύ τους, μέσω μιας κοινής πλατφόρμας που επεξεργάζεται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας τον απόλυτο έλεγχο και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγής.                                                  

Αναπτύξαμε την σουίτα “WiseWatch” για την ενεργειακή διαχείριση εγκαταστάσεων με τρόπο που να μετατρέπει τα ενεργειακά δεδομένα σε infographics και αυτοματοποιημένα reports, που μεταφέρουν με αμεσότητα και σαφήνεια την πληροφορία στον χρήστη, καθώς υποδεικνύουν και τις δράσεις που πρέπει να λάβει μέσω του recommendation engine που έχουμε για το σκοπό αυτό αναπτύξει.

Έχετε ήδη κάποια αποτελέσματα από έργα σας;

Έχουμε συνεργαστεί με βιομηχανίες Ανακύκλωσης Αλουμινίου, φαρμακοβιομηχανίες, εμπορικά κέντρα, κτήρια γραφείων, εταιρείες logistics, οδικά δίκτυα και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο μέσος όρος εξοικονομήσεων που έχουμε πετύχει για τους βιομηχανικούς πελάτες μας φτάνει το 9% ενώ σε εμπορικά κτίρια φτάνει και το 27%, επιτυγχάνοντας ένα γενικό μέσο όρο εξοικονόμησης σε όλους του τομείς πάνω από 15%.  Πετύχαμε ROI μικρότερο των 30 μηνών στο 75% των περιπτώσεων και έχουμε εξοικονομήσει μέχρι στιγμής συνολικά για τους πελάτες μας 5 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά διότι η σουίτα “WiseWatch” για την ενεργειακή διαχείριση εγκαταστάσεων, επιτρέπει στο χρήστη να εντοπίσει άμεσα τα «αδύνατα σημεία» των ενεργοβόρων τμημάτων των εγκαταστάσεών του, ενώ παράλληλα τον βοηθά να έχει εικόνα για την χρήση των εγκαταστάσεων λόγω «ανθρώπινης συμπεριφοράς», με τη βοήθεια του behavioral analysis. 

Μπορεί λοιπόν εκ των προτέρων να γνωρίζει επακριβώς τι ενεργειακό αποτέλεσμα θα επιφέρει κάθε παρέμβαση μέσω των στοιχείων που περιλαμβάνονται στα εξειδικευμένα reports.

Τι άλλα προϊόντα διαθέτει η DTWISE;

Εκτός από τη σουίτα “WiseWatch, έχουμε αναπτύξει το WiseFuel Distibutor, ένα καινοτόμο λογισμικό logistics, που αυτοματοποιεί την παρακολούθηση, την παράδοση και την διαχείριση υγρών προϊόντων και καυσίμων, καθώς επίσης και το “Legacy Equipment Smartification” για τον μετασχηματισμό των παλαιών συστημάτων ανελκυστήρων, escalators και μονάδων βαθιάς καταψύξεως σε πιο αξιόπιστα. Γίνονται δηλαδή παρεμβάσεις με μετρητικά όργανα έτσι ώστε να βελτιστοποιείται η συντήρηση του εξοπλισμού μέσω μετρήσεων απόδοσης και επομένως να διασφαλίζεται η μακροβιότητα του εξοπλισμού.  

Επίσης παρέχουμε υποστηρικτικές υπηρεσίες σε εγκαταστάσεις κάθε κλίμακας για την επίτευξη των ανά περίπτωση στόχων είτε ενεργειακών είτε αυτοματοποίησης.

Τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον ποια είναι;

Η επέκταση του portfolio των πελατών μας ήδη ξεκίνησε με τη στρατηγική μας συνεργασία με τον μεγαλύτερο εναλλακτικό πάροχο ενέργειας στην Ελλάδα, την Elpedison, στις υπηρεσίες Energy Monitoring & Management σε commercial & industrial sector. Ετοιμάζουμε επίσης συνεργασία με μερικούς από τους σημαντικότερους vendors σε Elevators & Escalators για την ενδυνάμωση του “Legacy Equipment Smartification” και θέλουμε να επιταχύνουμε την διείσδυσή μας στα Utilities φυσικού αερίου αλλά και στο δίκτυο διανομής. 

Επιπλέον σκοπεύουμε να επενδύσουμε σε R&D για ακόμα πιο εξελιγμένους αλγόριθμους Artificial Intelligence & Control, στόχος που πρόκειται να εξυπηρετηθεί από τη συμμετοχή του uni.fund στο μετοχικό μας κεφάλαιο, αλλά και από την ανάπτυξη ισχυρών συνεργιών στον τομέα του consulting και της πληροφορικής.